Heavy New Year Rally 2020 – Terugblik

Belgisch topduo pakt de winst!

Het zou anders moeten zijn, stevig, doch aantrekkelijk voor de ware rallyliefhebber, en dat werd de eerste Heavy New Year Rally. Aantrekkelijk voor fans van de klassieke rallysport. En een aanwinst dus voor de Benelux rallykalender.

Keus aan Nederlandse rally-evenementen is er genoeg, van ritjes rond het dorpsplein waar de geserveerde wijn na afloop meer waardering oogst dan de uitgezette route, tot de bekende meerdaagse classiccar rally’s als de SLS Classic, de Tulpenrallye en de Wintertrial, en van alles daar tussenin. De Heavy New Year Rally zit nergens tussenin. Het heeft een uniek karakter, om diverse redenen. Ten eerste: de duur. De start van editie ’20 was op vrijdagmiddag 3 januari – komende editie zal waarschijnlijk op vrijdag 8 januari 2021 starten. Waarna de deelnemers, op zaterdagavond, na de avondmaaltijd, zich bij het gezin of de partner konden voegen. Geen langdurige kwesties. In ongeveer 36 uur uit-en-thuis.

In zowel het DNA als in de naam van de Heavy New Year Rally zit een flinke hoeveelheid ‘niet lullen, maar poetsen’ verwerkt. Regelmatigheidsetappes wisselen elkaar sneller af dan hardlopers in een estafetterun. Samen met de bijzonder smakelijk gevormde specials, waar rallyheld Erwin Doctor verantwoordelijk voor is, op de zaterdagochtend, hebben uitzetters Peter Rovers en Remco Luksemburg een evenement laten ontstaan dat een vaste plek verdient op de rallykalender.

En dan is het natuurlijk hartstikke belangrijk dat de deelnemers zich aan de verkeersregels houden. Deze eerste editie leidde het enthousiasme van een paar equipes ertoe dat de organisatie hier en daar een vuiltje moest wegpoetsen. Ook de organisatie zelf heeft nog wat verbeterpunten. Zo mag de moeilijkheidsgraad van de sport-klasse omlaag en moeten de tijdregistratie en de uitslagservice worden verbeterd. Maar het was wel genieten. Genieten van het prachtige, landelijk decor waar de zestig equipes doorheen reden. Dat Twente tot Nederlands fraaiste gebieden behoort, weten we. Maar zelfs de echte Twentenaar kwam op plekken waar hij niet eerder was. En het fijne aan een rally-event dat zich afspeelt in de donkere dagen na Oud&Nieuw is dat de wegen leeg zijn, menigeen hangt nog, ‘uitbuikend’, rond de openhaard, zodat de equipes relatief ongestoord van de honderden kilometers aan elkaar geknoopte B-wegen konden genieten.

Spannend in de voorste gelederen van de Heavy New Year Rally was het ook. Dat de Belgische rally-coryfeeën, Vanderspinnen en Vanoverschelde, uiteindelijk zaterdagavond met de felbegeerde winst naar hun thuisland afreisden, was op vrijdag allerminst zeker. De top van de Nederlandse rallysport had zich ingeschreven voor de eerste Heavy New Year Rally. Neem de heren Van der Palen, of de equipe Van Lennep / Berkhof, Hank Melse samen met Bart den Hartog, vader en zoon Rietbergen en vanuit Engeland waren Jane Wignall en Peter Rushforth naar het Twentse land afgereisd. Zomaar wat namen, kanshebbers op de eindoverwinning.

Een eerste keer een rally als de Heavy New Year organiseren, veroorzaakt hoofdbrekens, want wat wordt er nou eigenlijk gewenst en gewaardeerd, door enthousiastelingen van de rallysport. Moeten de deelnemers veel kilometers maken, of misschien iets minder, horen er meerdere koffiestops in, of toch niet, moet het vóór negen uur ’s avonds eindigen of gaan we lekker door tot elf uur? En hoeveel mag het percentage onverhard bedragen, hoe zorgen we ervoor dat de proeven op de afgelegen, en immens grote, voormalige militaire basis Fürsten Forest zo zijn uitgezet dat de deelnemers serieus aan de bak moeten, maar dat de kans op schade aan de auto’s beperkt blijft?

Allemaal vraagstukken waar de organisatie van de Heavy New Year antwoorden op heeft gevonden. De typische ‘Erwin Doctor proeven’ op het desolate Fürsten Forest waren perfect. Niet te lang, niet te kort, afwisselend, snel, maar gelukkig zonder dat het klassieke materiaal er te stevig van te lijden had. Een extra ‘koffiestopje’ mag er de volgende keer wel, hoorden we na afloop. Dat doen we dan natuurlijk ook. Maar we sluiten niet uit dat het een coffee to go zal zijn.

Momenteel peilt de organisatie van de Heavy New Year de stemming, we praten met lokale overheden, en enquêteren het één en ander, waarna een evaluatie volgt. Aan de hand daarvan bepalen we of en zo ja, aan welke knoppen we gaan draaien. Maar zet bij 8 en 9 januari 2021 voorlopig maar vast een dik kruis in de agenda.