Uit het septembernummer van het DHRC Magazine – interview door Fred Hak

 

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 januari 2020 wordt een nieuwe, voor ons land unieke rally georganiseerd. De Heavy New Year Rally (HNYR). Een initiatief van 5 rally enthousiastelingen die elkaar gevonden hebben. We spraken met Peter Rovers, samen met Remco Luksemburg en Erwin Doctor één van de gezichten van het organisatiecomité. De overige initiatiefnemers zijn Wilhelm Palthe en Werner Budding, die als deelnemers aan de rally uiteraard niet betrokken zijn bij de directe organisatie van de rally.

Waarom de naam Heavy New Year Rally, wordt het echt zo zwaar?

De naam van de rally is in eerste instantie een dikke knipoog naar de datum begin januari. Een mooi moment om met rallyvrienden het nieuwe jaar in te luiden, nadat je 2 weken met de familie voornamelijk onder de kerstboom en aan tafel hebt gezeten.

Maar we gaan zeker ook een uitdagende rally neerzetten. Het wordt een soort kruising van het beste van de Winter Trial, de Belgian Westhoek Classic (BWC) en de Engelse Rally of the Tests. En daar voegen Remco Luksemburg en ik uiteraard de nodige kaartleesuitdagingen aan toe. We zijn daarbij op zoek gegaan naar meer evenwicht tussen de toegevoegde waarde van de rijder en de navigator, dan dat we kennen uit andere klassieke rally’s.

Hoe gaan jullie dat concreet invullen?

Vanaf de start op vrijdagmiddag in Markelo voert de route naar Fürstenau in Duitsland. Een voormalig militair terrein dat tegenwoordig wordt gebruikt voor een groot aantal auto- en motorsportactiviteiten.

Naar voorbeeld van de Winter Trial en de BWC wordt dit traject een optelsom van een aantal uitdagende trajecten, die met elkaar worden verbonden door een eenvoudige, maar niet altijd neutrale verbindingsroute. We werken met een ruim tijdvenster tussen de TC OUT bij de start en een TC IN op Fürstenau. De tussenliggende trajecten kunnen regularities zijn, maar ook stevige kaartleessecties op tijd. Daarbij maken we voor de tijdregistratie gebruik van het Rally Safe systeem, dat we kennen van o.a. de Winter Trial.

Na een typisch Duitse dinerstop laten we de deelnemers los op Fürstenau. In het pikdonker staat de deelnemers een aantal korte TC-secties te wachten, plus 3 uitdagende regularities. Na ongeveer 3 kwartier ‘spelen’ in een ‘Rally of the Tests-achtige setting’ vervolgen we de rally met nog een paar donkere trajecten naar hotel Idingshof in Bramsche, waar we overnachten en waar de bar tot in de late uurtjes geopend zal zijn. Want ook gezelligheid vinden we een groot goed.

Op zaterdagochtend gaan we eerst even terug naar Fürstenau voor een 3-tal mooie testjes en een laatste regularity. Daarna wordt met de nodige kaartleesuitdaging weer koers gezet richting Markelo, met onderweg de nodige verrassingen in regularities en kaartleessecties. We sluiten af met een heftig laatste uur met testjes en regularities, dus wakker blijven tot de laatste meter kan het verschil maken.

Op vrijdag wordt de route uitgezet door Remco, de zaterdag neem ik voor mijn rekening. Over Fürstenau hebben we ons inmiddels samen gebogen. Neem van mij aan dat de deelnemers de nodige uitdagingen zullen moeten overwinnen, op weg naar het podium.

Voor wie is de rally bedoeld, ik zag eerder een nogal spannend filmpje met Erwin Doctor…?

Dat filmpje werd geboren uit het enthousiasme van Erwin, Wilhelm en Werner en ik kan me voorstellen dat mensen denken dat de HNYR een soort van snelheidsrally met klassieke auto’s wordt. Maar dat wordt het beslist niet! Onze ambitie is dat we een jaarlijks terugkerende ‘jaaropening’ gaan organiseren. Een voorbereiding op de Winter Trial, of voor anderen gewoon een topevenement om het jaar met rallyvrienden te beginnen.

Dat betekent dat we niet alleen onze deelnemers graag terugzien, maar dat we ook bij de gemeentes die we doorkruisen graag geziene gasten willen blijven. ‘We rijden dus door waar het kan en rustig waar het moet’. Net als bij andere classic car rally’s. We rijden echter meer regularities (zoals in de Winter Trial en BWC), maar wie Remco en mijzelf een beetje kennen weet dat deelnemers daarbij kunnen rekenen op de nodige navigatie-uitdagingen. Daarmee onderscheiden we ons dan weer van genoemde regularity rally’s. En uniek zijn natuurlijk de 2 etappes op Fürstenau, maar dat blijft dus beperkt tot ongeveer 45 minuten op vrijdag en een klein half uurtje op zaterdagochtend.

Omdat we wel een sportief karakter beogen, richten we ons dit eerste jaar uitsluitend op Expert- en Sportklasse deelnemers. Maar de rally is dus in principe bedoeld voor alle Expert- en Sportklasse equipes die deelnemen aan andere classic car rally’s, zoals Tulpenrallye, SLS Classic of de vele dagrally’s die ons land inmiddels kent. Je hebt dus zeker geen speciaal geprepareerde auto nodig om deel te kunnen nemen. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf hoe hard je op een testje wilt rijden en zorgen wij ervoor dat het maximale verlies op een testje 1 minuut kan zijn. Verder zal de beloning van de regularities en kaartleestrajecten zodanig zijn dat tijdverlies op een testje nog prima te compenseren is.

Hoe gaat het met de inschrijvingen?

We hebben dit jaar plaats voor maximaal 50 equipes en op dit moment hebben er ongeveer 20 equipes ingeschreven. De inschrijving is echter pas sinds kort open en onze communicatie komt nu, na alle SLS drukte waar ikzelf mee te maken had, pas echt op gang. We hopen natuurlijk op grote belangstelling.

Ik hoor soms geluiden dat men het inschrijfgeld aan de hoge kant vindt. Volgens mij is het niet veel duurder dan andere 2-daagse rally’s als de Classic 500 of de Horneland Rally. Maar het unieke karakter dat we beogen heeft echter een vrij hoge kostprijs. We moeten Fürstenau afhuren en ook het gebruik van het Rally Safe systeem leidt tot vrij hoge kosten. Het mooie hiervan is dat het ons de mogelijkheid geeft om een ongekend groot aantal regularities met meerdere timing punten in onze rally op te nemen. Die afweging hebben we gemaakt en we hopen dat vele rally enthousiastelingen nieuwsgierig zijn naar dit voor Nederland unieke evenement.

Inschrijven kan via hnyr.nl/inschrijven/